Vår medlem Hans-Evert Renérius aktuell med ny bok

Författaren 1966 på Handelstidningens redaktion – vid Viktor Rydbergs skrivbord.

Hans-Evert Renérius (pen name Hans Evert René) har en mångsidig bakgrund som svensk lyriker, litteraturkritiker och essäist. Nu är han aktuell med en bok om Habos historia.

Hans-Evert skrev under 1959 sin första lyrik. Han inspirerades bland annat av svenska poeter som Gunnar Ekelöf, Karl Vennberg, Erik Lindegren, Tomas Tranströmer, Sandro Key-Åberg, Elsa Grave och Ebba Lindqvist. Han deltog i Sveriges första skrivarkurs – på Biskops-Arnö 1964 och debuterade i antologin “Debut 64” på Rabén & Sjögrens förlag.

Han invaldes som medlem i Sveriges Författarförbund 1971. Han är i övrigt medlem hos oss i Smålands författarförbund och hedersledamot i Västsvenska författarsällskapet, samt medlem i Författarcentrum Väst.

Hans-Evert har också inspirerats av utländska poeter som Saint-John Perse, Salvatore Quasimodo och Pablo Neruda. Han debuterade internationellt med diktsamlingen “Poems” (1971), Anglo American Center.

Under det tidiga 1960-talet gick han folkskollärarutbildning i Linköping. Han arbetade även som allmänreporter på tidningen Östgöten och publicerade sig under decenniet i olika tidningar och tidskrifter som Lyrikvännen, Horisont, Vår Lösen och som journalist på Lärartidningen/Svensk skoltidning Stockholm och Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, Göteborg.

Hans-Evert har forskarutbildning i litteraturvetenskap från Göteborgs universitet; fil.mag. i nordiska språk, litteraturhistoria med poetik och historia; teologisk utbildning från Lunds universitet, teol.kand.; pedagogisk utbildning från Lärarhögskolan i Göteborg (ämnes- och speciallärare); fil.kand. i samhällsvetenskapliga ämnen, S:t Lukasutbildad, Uppsala – polis/präst-utbildning, Polishögskolan, Solna, samt genomgick en producentkurs på Sveriges Radio Television, 1970.

Han har varit adjunkt inom vuxenutbildning i Göteborg och kyrkoherde i olika församlingar. Lektör för Bibliotekstjänst under 40 år (1976 – 2016), litteraturkritiker sedan 1965 i en rad tidningar och tidskrifter, samt kåsör och krönikör.

Under 1970-talet skrev René “Klassrumsbilder” – en redovisning av intryck från ett nära pedagogiskt arbete i klassrummet. 1980 gav han ut den “ekologiska” diktsamlingen “Jag förbehåller mig rätten att lyssna”, med motiv från sommartorpet i Lönneberga i Småland.
Flera diktsamlingar har tillkommit i Eastbourne, England, efter många sommarvistelser där, bland annat “Eastbournes stenar” (1998). Under 1990-talet publicerade han samlingen “Sportlyrik” (1997), där olika idrottsgrenar beskrivs utifrån egen erfarenhet, som bandy, höjdhopp, tennis, bordtennis, utförsåkning och golf.

Självbiografiska skrifter är “I gryningsljuset – en berättelse om det gamla Habo” (2006), “Orgelmusik från Habo” (2009) och “Habo-Jönköping tur och retur” (2016).
Essäsamlingen “Exodus Stillwater” (2009) behandlar författarna Vilhelm Moberg, Dan Andersson, Stig Carlson, Göran Palm, Göran Sonnevi, Lars Norén, Sonja Andersson, Simone Weil, Franz Kafka och Jean-Marie Gustave Le Clézio. “Rapport från ett skrivarliv”, (2015) innefattar en bred representation av författarens skrivande verksamhet: litteraturkritik, prosa, poesi, samt ett avsnitt poesi översatt till engelska.

Senast utgivna bok: “Habo historia, urtid till framtid”, (2020). Läs gärna artikel i Jönköpings-Posten .

Författarens böcker säljs i Habo:

Bok & Present Shopen
Jönköpingsvägen 10 D
566 31 Habo.
Tel. 036-40561

och direkt hos honom själv genom Swish-betalning 0703-611208 (tillkommer påsporto).
Kontakta först.

Här hittar du en länk till författarens hemsida.’

Share
Det här inlägget postades i Habo, Rene, Renérius. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.