Vävt och broderat i Småland under 200 år

Vävt och broderat under två sekler – Kvinnokraft och kvinnokultur (Carlsson förlag) är en bok som visar textilier som fanns i ett småländskt bondehem förr. I boken får läsaren ta del av hur dessa tillverkades och med vilka hjälpmedel. Författaren Kerstin Gynnerstedt berättar vilka kunskaper som behövdes, liksom material och hur traditionerna såg ut, samt om hantverk och teknik. Ur släkthistorien träder generationer av dessa kvinnor fram, från mitten av 1800-talet till 1970-talet. Att sitta vid vävstolen eller brodera vackra mönster var både livsnödvändigt och stunder för en behövlig ”egen tid”. Innehållet i brudkistan och i linneskåpet liksom vävstolen och sybågen vittnar om kvinnornas mångahanda och unika insikter. I Småland liksom i andra bondgårdar i landet.

I Kerstin Gynnerstedts engagerade bok, som innehåller nästan 200 varierande foton och bilder av textilier, får läsaren ta del av kvinnornas liv och deras skapande: salsdukar, lysdukar, virkade dukar, brudlakan, örngott, lyskuddar, överkast, handdukar och bonader. Textilierna analyseras utifrån när de gjordes, hur arbetet gick till, hur och när de användes och vilket material som brukades.

Kerstin Gynnerstedt

Boken har renderat i två poddavsnitt, en på Kulturparken Småland (Din podd på jorden) med fokus på textilierna och en på Växjö stadsbibliotek (Kronobergspodden) med fokus på kvinnors arbete. Lyssna gärna via länkningarna.

Kerstin Gynnerstedt är filosofie doktor i statsvetenskap och docent i socialt arbete, bosatt och verksam i Växjö. Hon är numera inriktad på att forska och skriva om lokal-, kultur- och kvinnohistoria. Den nya boken om textil- och kvinnohistoria skildrar tolv kvinnors arbete och skapande i hennes egen släkt, alla med anknytning till släktgården.

Share
Det här inlägget postades i Kerstin Gynnerstedt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.