Ny bok av vår medlem Gunnar Hyltén-Cavallius

Vår medlem Gunnar Hyltén-Cavallius har kommit ut med en ny bok: Rännil blev till flod. Nätverket kring 68-kyrkan och tidskriften Inter Nos i Lund (Universus Academic Press, utkommer augusti 2019)

Det har förflutit att halvt sekel sedan 68-rörelsen sköljde över stora delar av västvärlden. Många inom denna vänstervåg var studenter, författare eller intellektuella. Också kristna studenter var på ett eller annat sätt influerade av rörelsen. Den här boken sätter strålkastarljuset på vad som hände i universitetsstaden Lund bland kyrkliga och frikyrkliga studenter under ”de röda åren” 1968–1972.

Gunnar Hyltén-Cavallius. Foto: Lovisa Olsson

Genom studier av Kristna Studentrörelsens tidskrift Inter Nos för denna tidsperiod blottläggs det som kommit att kallas 68-kyrkan, ett vänsterradikalt nätverk bland studenter som sedermera kunde sätta sin prägel på Svenska kyrkan och delar av frikyrkligheten. En rad personer behandlas, bland dem 68-profiler som Per Frostin, Martin Lind och KG Hammar, förebilder och vägröjare som Anne-Marie Thunberg och Harry Aronson men även kritiker av vänsterns ideologiska grund, främst Tage Lindbom och Václav Havel.  

Share
Det här inlägget postades i Gunnar Hyltén-Cavallius. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.