En av våra äldsta medlemmar, Ingrid Ydén-Sandgren, är död

Journalisten och författaren Ingrid Ydén-Sandgren, Ölmstad, har gått bort nästan 95 år gammal. Hon växte upp i en prästfamilj i Finland och kom ung till Nyköping där pappan hade fått tjänst. Ingrid tog studenten 1943, senare en fil kand i Uppsala. Hon började tidigt recensera böcker samt skriva kåserier och artiklar i Svenska Dagbladet och i veckotidningen Idun. 1955 fick hon anställning på Smålands Allehanda i Jönköping, senare började hon medverka på Jönköpings-Postens kultursida.

Ingrid Ydén Sandgren
Sedan Smålands författarsällskaps start var Ingrid engagerad medlem.

På Smålands Allehanda träffade Ingrid journalisten och blivande författaren Gunnar E Sandgren. Som hon kom han från en prästfamilj. När de gifte sig 1958 blev det vigsel med två förrättare – både Ingrids pappa Sven Ydén och Gunnars pappa Ernst Sandgren som tidigare varit kyrkoherde i Ölmstad där paret bosatte sig.

Ingrid Ydén-Sandgren arbetade också för Individuell Människohjälp (IM), ett arbete som innebar möten med flera av världens ledare. Ingrid Ydén-Sandgren hade eget bokförlag och drev i 30 år tidskriften Jungfru Maria. Ända upp till 90 års ålder drev hon sin egen blogg, Sankta Clara.

Ingrid konverterade för 40 år sedan till katolicismen Det var en stor stund för henne när hon blev upptagen i katolska kyrkan 1979 i Assisi, Italien. I över 60 år bodde hon i idyllen Rosenlund i Ölmstad där hon liksom maken Gunnar hade sin skrivarstuga.

Ingrid var ljus och positiv, en person med entusiasm, glöd och nyfikenhet på livet och allt nytt. Hon väckte uppskattning runt sig. Ingrid Ydén Sandgren sörjs närmast av barnen Sven, Johannes och Magdalena samt barnbarn.

Med ett varmt tack till Yvonne Teiffel.

Share
Det här inlägget postades i Ingrid Ydén-Sandgren. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.