Ingrid Ydén-Sandgren aktuell med ungdomsbok

Gandhis liv fascinerar fortfarande. Hans föredöme som ickevåldsaktivist har inspirerat massor med människor, både i den egna kampen mot orättvisorna och i det konstnärliga skapandet. Det har skrivits många böcker om honom, dock inte någon särskild ungdomsbok på svenska.

Ingrid Ydén Sandgren har tagit sig an den uppgiften med “Jag vandrade med Gandhi”. Författaren presenterar en berättelse som mycket väl kunde vara hämtad ut verkligheten. Autentiska foton, som Gandhi Foundation välvilligt ställt till förfogande, kompletterar berättelsen. Dessutom har förlaget bidragit med färgfoton och faktarutor om Indiens natur, kultur och religion.

Vi möter den lille Harilal, en kastlös pojke, som tas om hand på Mahathma Gandhis Ashram i Ahmedabad. Där får han lära känna den store ledaren som tillsammans med många andra, bland annat den kristne prästen Charlie, för kamp mot orättvisorna och kastsystemet i Indien och Sydafrika. Kampen blir flerårig men leder till slut som vi alla vet till Indiens frigörelse och självständighet. Att mycket finns kvar att reformera vet vi också, inte minst genom den senaste tiden hemska händelser.

Ingrid Ydén Sandgren har skrivit en lång rad böcker med biografiskt innehåll. Heliga Birgitta, Jeanne d’Arc, den helige Franciskus, Maria Goretti är några av de personer som figurerar i hennes böcker.

Hennes bok om Mahatma Gandhi, Bapu som han kallas i boken, och den lille kastlöse och föräldralöse Harilal är lämplig för alla åldrar.

Kan beställas hos Solvändan Förlag.

Boken finns även i engelsk översättning och med ett studiematerial för högstadiet.

Share
Det här inlägget postades i Gandhi, Ingrid Ydén-Sandgren, medlemsnytt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.