Kid Kumlin har haft höstsalong

 

Kid Kumlin med en av sina senaste bilder. (Foto: Göran Engström)

Sällskapets medlem Kid Kumlin på Kumlingården i Ingatorp har tidigare kommit ut med diktsamlingen ”Förbränningens natt” (1994) och minnesalbumet ”Resfeber” (2009). Hon fortsätter att skriva, företrädesvis lyrik, men det är hennes bildkonst som blivit mest uppmärksammad.

Den 30 oktober öppnade hon sin Höstsalong med en hel del nya bilder. Hon använder starka färger och kontrasterna är stora.

– Här har jag några på temat Emil i Lönneberga, säger hon och visar.

De är gjorda med glimten i ögat vilket inte är så vanligt när det gäller Kid. Hon har under många år uppehållit sig vid judarnas situation i Israel och på många av hennes bilder finns såväl hakkors som fredsduvor – somliga motiv bloddrypande och ångestladdade. Det är ju inget som man precis hänger på bästa väggen i vardagsrummet.

– Min oro driver mig att dela med mig av mina mörka tankar, säger Kid och konstaterar exempelvis att antisemitismen ökar.

I trädgården står en klagomur, här presenterade hon för några år sedan installationen ”En dröm om försoning” som handlade om konflikten mellan de tre religionerna kristendomen, judendomen och islam. Det gjordes också en uppmärksammad film på temat och där självaste biskopen i Linköpings stift spelade profet.

På utställningen kan man följ hennes utveckling som konstnär och det är bara att konstatera att numera har hon skapat bilder som flera kan ta till sig. Dock ger hon inte avkall på att varje blid ska ha ett budskap och leda betraktaren till en slutsats som ligger så nära den hon själv tänkt sig.

Jag har besökt Kd många gånger under årens lopp och och inte bara fascinerats av hennes fina konst, det har även blivit ett och annat intressant samtal om livets mysterier.

Göran Engström

 

Med installationen ”En dröm om försoning” belyser Kid konflikten i Mellanöstern. Bilden från 2009.
(Foto: Göran Engström)

Share
Det här inlägget postades i Kid Kumlin, medlemsnytt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.