AiR Småland – litterärt residens Region Jönköping

Ansökningsperiod: 1 maj 2024 – 31 maj 2024

AiR Småland är ett nytt residensprogram som drivs av sektionen Kulturutveckling inom Region Jönköpings län, med stöd av Kulturrådet.

Nu utlyser AiR Småland en litterär residens (bostad och 20.000 kr per månad under tre månader) öppna för författare.

Målet är att ge plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda residens i länet. Residensen sker genom vistelsestipendier för gästande residenter som kommer att tas emot av en lokal stipendiat/värd där båda ges förutsättningar att fokusera på konstnärligt undersökande arbete samt möjlighet till inspiration och fördjupning inom sitt område.

Vistelsen ska vara förankrad i platsens förutsättningar och med den lokala stipendiaten/värdens önskemål. Syftet med AiR Småland är att stärka Jönköpings läns fria kulturliv, kulturaktörer och institutioner, samtidigt som länets kulturliv utvecklas i utbytet med gästande residenter.

AiR Småland kommer att ta emot residenter som är verksamma inom konstområdena litteratur, dans, bild och form samt film. För det första residenset som äger rum  9 september – 9 december 2024 har vi valt litteratur som fokus.

Vi söker nu både lokala stipendiater/värdar och gästande residenter till AiR Småland. Stipendium för perioden utgår till båda parter.

Lokala stipendiater/värdar inom litteraturområdet

Vi söker publicerade författare med bas i Jönköpings län som, i samarbete med lokala aktörer inom det fria kulturlivet och institutioner i länet, vill ta emot gästande residenter inom litteratur under ovanstående period för 2024. Alla författare verksamma i Jönköpings län med möjlighet att ta emot och vara värd för en gästande residensförfattare under tre månader under hösten 2024 kan söka. Organisationer med litterär verksamhet kan också ansöka om att vara värd och stipendiesumman utbetalas då som bidrag. Man kan som lokal stipendiat/värd också föreslå residenter inom det utlysta området genom att uppmana intressanta konstnärer att söka residensprogrammet.

Sista ansökningsdag

Sista ansökningsdag är 31 maj 2024.

Läs mer på Air Smålands hemsida.

Share
Det här inlägget postades i Region Jönköpings län, Stipendieansökningar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.