Två medlemmar nominerade till pris

Studieförbundet Vuxenskolan (SV) har instiftat ett litteraturpris för lättläst litteratur med namnet ”Studieförbundet Vuxenskolans lättläst-pris”. Priset, det första av sitt slag i Sverige, är om 50 000 kronor och är tänkt att delas ut varje år. Priset kan ges både till författare som skriver på lätt svenska men även till så kallade återberättare.

Av 31 nominerade verk återstår i skrivande stund sex finalister. Bland dessa hittar vi två medlemmar: bibliotekarien och författaren Åsa Storck, med sin bok “Kramar och brev” (Nypon förlag), samt Katarina von Bredows bok “Hur kär får man bli” som bearbetats av Lina Stoltz (även Nypon förlag).

Kriterierna för priset är: “Ett lättbegripligt språk anpassat för läsare med stora krav på konkreta och tydliga, men ändå livfulla och känslosamma texter.”  

Juryn är sammansatt av förtroendevalda inom Studieförbundet Vuxenskolan, författare och språk/litteraturkunniga samt läsare ur målgruppen personer med intellektuell funktionsnedsättning.  

Ordförande är Per Lodenius, förtroendevald i SV och kulturpolitiker i riksdagen med stort intresse i funktionshinderfrågor. Övriga ledamöter är Intisar Mahmood, vice ordförande för Vi Unga; Olle Josephson, Stockholms universitet, tidigare ordförande i Språkrådet; Pernilla Glaser, författare och dramatiker; Robin Nolblad, cirkelledare och bokkompis i Lysekil samt Quinten Moody, konstnär. 

Du läser mer på SV:s hemsida.

Share
Det här inlägget postades i Åsa Storck, Katarina von Bredow. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.