Svenska Akademin utlyser 80 arbetsstipendier med anledning av Covid-19

Särskilt stöd främst till författare, kulturskribenter och översättare
Situationen som uppstått till följd av coronaviruset ändrar förutsättningarna för kulturen. Svenska Akademien omprioriterar och tillför därför medel till en utlysning av omkring 80 arbetsstipendier på upp till 50 000 kronor för verksamhet inom Akademiens områden, dvs. främst författare, kulturskribenter och översättare med inriktning mot svenska språket och litteraturen.

Det projekt som medel söks för skall utföras inom ett år, räknat från ansökningstidens utgång. Sista ansökningsdatum: 5 maj 2020

Uppgifter i ansökan
Ansökan görs på särskild blankett (pdf-format) och skall bestå av

  • En kortfattad presentation av sökanden, inklusive kontaktuppgifter och meritförteckning samt uppgift om inkomst 2018 och 2019 och nuvarande anställnings-/arbets­situation med kommentar till hur den påverkats av de senaste månadernas utveckling. Inga publikationer skall sändas in.
  • En kort projektbeskrivning (högst en sida).

För att möjliggöra en korrekt handläggning är det viktigt att ansökan är komplett. Om så inte är fallet lämnas ansökan utan åtgärd.

Utbetalning, kontaktuppgifter m.m.
Ansökningsblanketten sänds per e-post: ansokan@svenskaakademien.se med ämnet ”Arbetsstipendium”. Samtliga ansökningar med komplett underlag besvaras efter beslut i Svenska Akademien. I de fall bidrag beviljas kommer uppgift om hur utbetalning av bidraget sker att finnas i brevet med beslut. Besluten motiveras inte.

Beredning av ansökningarna
Bedömningen görs av en grupp experter varav de flesta med erfarenhet från Författarfonden och i samråd med Författarförbundet, Dramatikerförbundet och Svenska PEN. Arbetet utgår från Förvaltningslagen och Författarfondens särskilda riktlinjer för jäv.

Redovisning
Akademien emotser efter ett år en redogörelse för vad stipendiet resulterat i.

Behandling av personuppgifter
För att handlägga bidragsärenden, för utbetalning av beviljade medel och för historiska, statistiska samt arkivändamål behandlar Svenska Akademien personuppgifter avseende de sökande. Behandlingen av personuppgifter sker i enlighet med den integritetspolicy som återfinns på Akademiens hemsida, www.svenskaakademien.se, under rubriken ”Integritetspolicy för Svenska Akademien och Nobelbiblioteket” (länk finns längst ner på startsidan).

Vid frågor kontakta Nina Grapne eller Håkan Nygren, bidragshandläggare, på adressen ansokan@svenskaakademien.se.

Share
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.