Tre författare prisas

Tre av författarsällskapets medlemmar prisas av Smålandsakademin. Det är Majgull Axelsson, Stig Fredrikson och Åsa Storck.

Författarinnan Majgull Axelsson, med rötter i Nässjö, får Viktor Rydbergpriset på 70 000 kronor.
Priset skall spegla det småländska kulturlivet i hela dess bredd och sponsras av Hallpressen.

Motivering
Författaren Majgull Axelsson tilldelas Viktor Rydbergpriset för sitt stilistiskt goda och socialt engagerade författarskap som ligger väl i linje med Rydbergs fritänkande humanism. Påtaglig är kopplingen mellan Rydbergs Singoalla och Axelssons Jag heter inte Miriam, vilka båda lyfter fram den förtryckta romska folkgruppen. Axelssons småländska anknytning blir tydlig, inte minst genom att handlingen ofta är förlagd till platser i landskapet som beskrivs med lätt igenkännbara detaljer.
Dag Hammarskjöldpriset går till journalisten och författaren Stig Fredrikson som i Hammarskjölds anda visat prov på särskilt civilkurage. Priset är på 30 000 kronor och har möjliggjorts genom en donation av grosshandlaren ekon dr hc Erik Malmsten. Fredrikson kommer från Aneby.

Motivering

Anebybördige Stig Fredrikson har ett långt förflutet som utrikesjournalist, bland annat för Sveriges Television. I Dag Hammarskjölds anda har han visat prov på stort civilkurage då han agerade hemlig kurir åt Nobelpristagaren Alexander Solzjenitsyn som därigenom från Sovjetunionen kunde kommunicera med väst.
Akademins Emilpris – för barnkulturella insatser i Astrid Lindgrens anda – går till bibliotekschefen och barnboksförfattaren Åsa Storck, Jönköping. Priset är på 30 000 kronor och delas ut tillsammans med Saltkråkan AB.

Motivering

För att hon bemästrar den svåra konsten att skriva enkelt med språklig nerv och har förmågan att ladda vardagliga situationer med innehåll och spänning. Ett flertal i Åsa Storcks gedigna produktion av lättlästa böcker gestaltar på ett inkännande sätt utsatta barns situation i Sverige. Hennes tre böcker om flyktingpojken Milo är i dag aktuellare än någonsin.

Share
Det här inlägget postades i Åsa Storck, Majgull Axelsson, Stig Fredrikson. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.