Göran Engström har avlidit

Sällskapets sekreterare Göran Engström avled den 6 juni 70 år gammal. Han var en uppskattad medlem och medarbetare. Snabb med pennan, positiv och hjälpsam. Han lämnar ett stort tomrum efter sig men vi ska alltid minnas honom med värme.

Vår medlem Kjell Olof Bohlin  har skrivit minnesord över Göran. 

EN MÅNGSIDIG KULTURBÄRARE HAR LÄMNAT OSS

En av småländska höglandets största och viktigaste kulturröster har tystnat. Lyckligtvis är det inte helt sant. Kulturbäraren Göran Engström lever genom många goda minnesbilder och genom de böcker och artiklar han har publicerat.
När undertecknad kom till bygden för femton år sedan var Göran Engström en av de positiva kontakter som kom i min väg. Sedan dess räknar jag in åtskilliga möten och samtal, som berikat mitt liv på olika sätt. När jag för tre år sedan började skriva i Tranås-Posten, kom responsen och uppmuntran direkt. “Det var där jag började min bana som journalist. Min första artikel skrev jag 1969.” Jag vet att hans kärlek till Tranås-Posten varade livet ut.
Oktober 2014 var det dags att göra ett personporträtt av Göran Engström. Det skedde i samband med att Smålands författarsällskap hade sitt höstmöte i Hultsfred. Rubriken på min artikel blev “En eldsjäl med öppna ögon”, ett påstående med full täckning. Han brann för många olika saker : Hembygdsrörelsen, Jazzen, Smålands författarsällskap och sensommarresorna till franska Provence.
Hans genomträngande blick var märkligt träffsäker. Långt innan något hade blivit känt hade Göran Engström förstått att det skulle inträffa.
Vid vårt samtal i Hultsfred berättade Göran något om sin bakgrund, noga med att inte framhålla sig själv.
– Han föddes i Stockholm 1946 och kom som tvååring till ett fosterhem i Bredestad utanför Aneby.
– Han började sitt yrkesliv som byggnadsmålare och fick senare utbildning till fotograf.
– Intresset för skrivandet började tidigt och efter frilansarbete på Tranås-Posten och anställning på Smålands Folkblad blev han knuten till Hallpressen 1984. Det blev tjänst som lokalredaktör i Aneby
och senare kom uppgiften som kulturredaktör på Smålands-Tidningen. Under perioder var han verksam som nyhetschef på samma tidning.
– Redan som 15-åring vaknade intresset för jazzmusiken. Intresset har en märklig bakgrund. En beställning av en inspelning av Elvis Presley förväxlades och istället kom en skiva med Benny Goodman. Som jazzvän startade Göran en lyssnarklubb och strax därefter Aneby Jazzklubb, som för en tid sedan firade 50 år. Det finns nog ingen jazzmusiker av rang, som inte Göran var bekant med.
Det gäller i vårt land men även i Europa och USA. Genom Göran Engströms försorg har Aneby blivit en av Sveriges verkliga jazzmetropoler.
– Bland de tiotalet böcker som tillkommit under åren är boken om Malte Liewen Stiergranat den verkliga storsäljaren. Nyligen utkom den sjätte upplagan av denna märkliga hembygdsbok. Det sista bokverket är en kärleksförklaring till hembygden. I våras fick jag “Torp och backstugor i Bredestads socken” i min hand, för att skriva om den i Tranås-Posten.
I samband med överlämnandet berättade Göran Engström om att lägenheten i Provence väntade på Hjördis och honom i slutet av augusti. Till detta jordiska paradis hade Göran med familj återvänt ett 30-tal gånger. Nu väntar ett annat paradis på eldsjälen och kulturbäraren Göran Engström.

Jag delar sorgen över förlusten och tacksamheten över att fått lära känna denne kulturprofil med min
hustru Ingegärd . “Säg något om Göran Engström, som jag kan använda i minnesartikeln.”
– Göran var en källa full av kunskap och engagemang med stort intresse för människor och bygden där han levde. Från den källan har han frikostigt och generöst delat med sig. Han skrev med varsamma ord och stor respekt för det han skildrade.

Kjell Olof Bohlin

Share
Det här inlägget postades i Göran Engström. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.