“Mellan Gud” ny bok av ordförande Erik Lindfelt

En bok om religiositet? Är inte de flesta av oss ateister eller i alla fall allmänt ointresserade? Är inte söndagen vikt för nöjet för hela familjen: att spendera pengar i närmsta shoppingcenter? Erik_Lindfelt

”Mellan Gud” – den aktuella bokens magiska titel – visar oss ett religiöst landskap med en särdeles spännvid. Här finns bokstavligen allt mellan himmel och jord: fundamentalister och mystiker, nazister och terrorister, politiker och sökare.

Författaren och journalisten Erik Lindfelt vandrar i sin nya bok genom andliga landskap världen över. Själv tillhör han definitivt kategorin sökare. I inledningen berättar han om tv-debatten vid ”Ecce Homo”-utställningen i Jönköping 1998. Den leddes av Siewert Öholm som inte drog sig för att gå till attack med en personligt riktad fråga till Lindfelt, om han var kristen. Lindfelts svar, ”Jag är på en resa”, tycks med denna bok ha blivit mer sann än han kanske var medveten om vid tillfället.

Många år av resande och arbete som livsåskådningsreporter har bjudit på lika omväxlande som förbluffande möten och upplevelser. Det är som i 1600-talssagan om Kristens resa(!). Liksom Bunyans huvudperson ställer Lindfelt sina ärliga och oförvägna frågor till dem han möter. Han pendlar djupen vare sig han samtalar med fundamentalistiska mullor eller skumma pingstvänner. Sökandet blir en inre rörelse, ett reflekterande som kan leda till att lyssna till lövsångaren i Abiskos fjällvärld, besöka Opus Deis högkvarter i Rom eller dansa ringdans i Soweto.

Trots att boken är liten och nätt och bara försiktigt rör vid ytan på en mängd trosinriktningar ger den stimulans till läsarens funderingar. Vad som framför allt är dess styrka är de passager där Lindfelts egen röst och upplevelser kommer nära och ljuder ur texten, som vid mitt öra. Det känns som att sitta i ett förtroligt samtal en stilla sommarkväll, med pipan och pluntan och svarthättan som flöjtar över hundlokornas skum. Där boken tar slut rör sig läsarens resa vidare.

/Elisabet Norin

Mellan Gud – vandring i andliga landskap. Erik Lindfelt. Carlsson Bokförlag.

Om författaren
Erik Lindfelt är frilansjournalist som tidigare arbetat vid Sveriges Radio och P4 Jönköping, Ekot samt P1:s livsåskådningsredaktion. Han har även varit bibliotekschef i Jönköping. Tidigare har han skrivit och medverkat i ett antal böcker om allt från köttätande växter till kristdemokrater och cigarrer. Författaren är sedan fem år tillbaka ordförande i Smålands författarsällskap. Mer finns på www.cigarr.com.

Share
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.