Två av Smålands författarsällskaps medlemmar prisas av Smålands Akademi

Två av Smålands författarsällskaps medlemmar prisas av Smålands Akademi: EMILPRISET TILL ASTRID LINDGRENS MINNE tilldelas Katarina von Bredow.

WALLQUISTPRISET tilldelas Leif Carlsson, lektor i religionsvetenskap vid Jönköpings högskola.

Pristagarna hyllas när Smålands Akademi firar sitt 20-års jubileum den 9 november med tre offentliga möten i Huskvarna och Jönköping.

Motiveringen till Emilpriset: ”en av vår tids mest framstående svenska författare av böcker för barn och ungdom. Hon får priset för sin förmåga att på ett inkännande sätt gestalta tonåringars känslor och sexualitet och för sina starka skildringar av den grymma skolvärlden där feghet mot mobbning kan vara ett upprörande inslag”. Priset är på 30 000 kronor och medutdelare är Saltkråkan AB.

Motiveringen till Wallquistpriset: ”för att som uppskattad författare och föredragshållare ha populariserat och problematiserat – ibland på provokativt sätt – frågor som rör människan och Gud. Leif Carlsson, som också är frikyrkopastor, har en lång rad böcker bakom sig – senast har han i Det förkastade judefolket granskat förekomsten av antisemitism i svenska läromedel”. Priset är på 25 000 kronor och medutdelare är Växjö stift.

De övriga pristagarna är föreningen Biosfärområde Östra Vätterbranterna som får LINNÉPRISET; Cecilia Uddén som får SMÅLANDS AKADEMIS PRIS TILL DAG HAMMARSKJÖLDS MINNE samt Per Rydén som får SMÅLANDS AKADEMIS OCH HALLPRESSENS KULTURPRIS TILL MINNE AV VIKTOR RYDBERG.

Smålands Akademi – där våra medlemmar Elisabeth Hjortvid, Ingrid Nettervik och Erik Lindfelt innehar stolar – firar sitt 20-års jubileum den 9 november med tre offentliga möten: på Huskvarna teater kl 11, på Spira i Jönköping kl 14 och i Kristine kyrka, också Jönköping, kl 18.

Share
Det här inlägget postades i Katarina von Bredow, Leif Carlsson, medlemsnytt, Tips från medlemmarna. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.