Henny Utsi Åhlin på Aneby konstförenings konsthall

Henny Utsi Åhlin vid utställningen i Aneby den 1 oktober 2011. Här ser vi hennes applikation ”De tre akkorna”, hjälpgudinnorna som vakar över barnafödande, liv och död. (Foto: Göran Engström)

Författarsällskapets medlem Henny Utsi Åhlin, Eksjö, är inte bara författare, hon är också textilkonstnär. Den 1 oktober ställde hon ut i Aneby konstförening konsthall och det var också finalen på Konstens vecka.

Henny har gett ut flera böcker och den senaste, ”Krigets vindar över Nordkalotten” (Faun förlag 2009), fick berättigad uppmärksamhet. Den innehåller femton noveller om orostiderna därstädes under andra världskriget och hennes raka prosa gör läsningen till ett stort nöje. Uppmärksammad blev också ”Nordkalotten brinner” (Faun förlag 2006).

Novellerna bygger mer på fakta än utgör skönlitterär fiktion. Henny är väl insatt i vad som hände eftersom hon växte upp i den lilla byn Mertajärvi i Karesuando församling. Hon hade släkt både i Finland och i Norge och det var här som hon fick uppleva kriget på nära håll. Innan Lapplandskriget tog vid 1944 var de tyska och finska soldaterna vapenbröder.

”I Finland var tyskarna våra vänner, i Norge var de fiender.” Det innebar en ganska komplicerad situation som hon skildrar på ett mycket spännande sätt.

Hennes textila alster glöder och de visar på hennes engagemang i olika frågor, exempelvis i det stora broderiet ”Marche pour la paix” som skildrar kvinnomarschen mellan Köpenhamn och Paris 1981 där man bland andra kan skymta Olof Palme.

Efter utställningen i Aneby kommer Henny Utsi Åhlin att intensifiera sitt skrivande, bland annat genom att komplettera de kåserier hon under åren skrivit för olika tidningar.

/Göran Engström

Share
Det här inlägget postades i Henny Utsi Åhlin, medlemsnytt, Presentationer och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.