Poesi och potatis – ett program om Ulla Olin

Årsmötet på biblioteket i Nässjö den 19 mars avrundades med en läsning och presentation av poeten Ulla Olin (1920-2009), verksam i Nässjö och i författarsällskapet under många år.

Programmet hade sammanställts och presenterades av Elisabet Norin, liksom Ulla verksam som skrivarkurslärare på Sörängens folkhögskola i Nässjö, och medlem av sällskapet. Så här har hon berättat om sitt intresse för sin företrädare:

Ulla Olins historia är inte så känd i Sverige eller Småland, där hon levde under större delen av sitt liv. Till delar beror det nog på att hennes liv är en historia om att inte vara hemma. Att befinna sig på främmande mark och att ha ett modersmål som är en variant av svenska språket.

Alltsammans börjar i Finland. Ulla föds 1920 i Nyland, ett svenskt område. Hon tillhör den svenskspråkiga minoriteten. Första diktsamlingen publiceras redan 1939. Då är hon nitton år och det är samma år som vinterkriget äger rum. 1949 kommer hon till Sörängens folkhögskola i Nässjö, där hon är verksam resten av livet som lärare. Allt som allt blir det nitton diktsamlingar under åren. Det publika genombrottet kommer 1990, med en svit starka kärleksdikter i saknaden efter den bortgångne maken. De sista åren bor hon i Huskvarna, nära sin dotter med familj. Hon går bort i februari 2009.

Mitt program följer Ulla Olins levnadslopp. Recitationer av dikter, ett noggrant urval ur diktsamlingarna för att spegla utveckling och historia, varvas med korta fakta ur hennes liv.
Själv uppskattar jag hennes författarskap för djupet hon snittar fram ur vardagen och för de existentiella frågor hon ställer. Här finns också en glimt av humor och ett litet obändigt hopp att bli alldeles knäsvag inför.

 

Koka alltså vattnet, koka
allt annat som kan kokas
poesin ihop med potatisen
Låt ångan stiga i köket!
Vad tillagar du så?
Livsmod

Ur Oförklarligt lysande, 2002

 

 

 

 

 


Foto: Göran Engström

Foto av Ulla Olin, överst: Ulf Wennerberg

Du kan också läsa Sabinas blogg om Ulla Olin och programmet i Nässjö.

Share
Det här inlägget postades i årsmöte, Ulla Olin och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.