Höstbrev från ordförande Erik Lindfelt

Kära medlemmar!

I våras valdes jag till ny ordförande för Smålands författarsällskap (efter att anständigt avsagt mig posten i sällskapets valberedning). Hedrande och ansvarsfullt. Sällskapet har ju en stolt – snart 50-årig – historia med namn i medlemsmatrikeln som Astrid Lindgren, Vilhelm Moberg och Alf Henrikson. Mer om det strax!

De senaste åren har varit något skakiga för vår förening. Vår senaste bok, Elin Wägners Småland – idag, blev dels inte den ekonomiska framgång som sällskapet hoppats på, dels orsakade arbetet med volymen interna konflikter. Detta ligger nu bakom oss. Ekonomin är åter på plus. Och konflikterna ett avslutat kapitel.

De styrelser som verkat under denna ”återhämtningsperiod” förtjänar ett stort tack för mycket gott – men slitsamt – arbete. Inte minst har min företrädare Ingvar Törnqvist lagt ner ett jättejobb. Stort tack till honom! Att Ingvar fortsätter i styrelsen känns dessutom tryggt för mig.

Även vår tidigare kassör, Roland Axelsson, bör nämnas i detta sammanhang. Roland är nu en av våra revisorer – och det bra och tryggt.

Under sommaren har sällskapet fått flera nya medlemmar. Vid vårt senaste styrelsemöte valde vi in Karin Alvtegen, Katarina von Bredow, Inger Frimansson, Dolly Granqvist, Björn Larsson, Mian Lodalen och Goy Persson.  Varmt välkomna till er! Särskilt roligt är att några av er som tidigare av skilda skäl lämnat sällskapet nu valt att återinträda.

Nu kan vi titta framåt. Det finns många goda idéer att förverkliga. Några kommer från vår hedersmedlem Gunnar Hillerdal som till fjolårets årsmöte i Eksjö inkom med en väl genomtänkt skrivelse om sällskapets framtid. Men fler tankar om hur sällskapet skall utvecklas är välkomna. Jag tar gärna emot mejl och telefonsamtal, ja, ett gammalt hederligt skrivet brev duger också gott. Inte minst bör vi stärka närvaron i Kalmar och Kronobergs län. Jönköpingsslagsidan är idag litet väl stor. Förslag på nya medlemmar tar vi gärna emot.

Under sommaren 2010 har två av våra hedersmedlemmar gått ur tiden; Ragnar Thoursie och Sven Ljungberg. Våra tankar till deras närmaste och tack för deras insatser. Sven har till exempel bidragit med flera omslag till sällskapets böcker, samt gjort vår logotyp.

Sällskapet hemsida www.forfattarsallskap.se håller på att byggas om. Elisabet Norin och Elisabeth Westlund är ansvariga för detta arbete. Snart hoppas vi att den nya sajten skall vara klar. En tanke är att ni – kära medlemmar – på den skall kunna presentera både er själva och era (nya) böcker.

Sällskapets stadgar håller vi också på att revidera. Till höstmötet i Aneby den 9 oktober kommer ett förslag att presenteras. En förändring – som flera årsmöten efterlyst – är att vi öppnar också för skribenter som inte nödvändigtvis publicerat sig i bokform.

På tal om böcker har arbetet med en lyrikantologi nu inletts. En redaktionskommitté (Göran Engström, Allan Jardén, Carin Rickardsson och Yvonne Teiffel) har tillsatts. Göran tar emot anmälningar från dem som vill medverka:

Göran Engström
Lundmarksgatan 39
578 31 Aneby
0380 – 411 54
goran.engstrom.aneby @ telia.com

Att sällskapet ger ut en bok med småländsk poesi har diskuterats på flera möten. Senast det skedde var 1981!
Lyrikantologin kommer att kompletteras med olika tillbakablickar på sällskapets historia.

Som jag antydde inledningsvis stundar jubileum: i mars 2012 är det ett halvsekel sedan sällskapet bildades i Värnamo. Vår mångåriga medlem Ingrid Ydén-Sandgren har redan lovat att medverka med en historik.

Till sist kanske jag skall presentera mig själv något. Jag är ursmålänning, född 1959, uppvuxen i Hakarp. Sedan ett år tillbaka arbetar jag som frilansjournalist. Dessförinnan var jag under närmare sju år bibliotekschef i Jönköpings kommun. Före biblioteksåren arbetade jag vid Sveriges Radio under drygt 20 år, framförallt med nyheter, aktualiteter och livsåskådningsfrågor.  Tog bland annat över stafettpinnen som Ekoreporter i Småland från vår medlem Stig Augustsson. Har skrivit och medverkat i böcker om vitt skilda ämnen, från kristdemokraternas utveckling, via radiojournalistik, Jönköpings homohistoria, cigarrer och pipor till köttätande växter. Det sistnämnda avslöjar mitt förflutna som fältbiolog. Det var nu länge sedan jag lämnade denna ungdomsorganisation, naturintresset vårdas dock fortfarande aktivt.

Vill du nå mig bor jag på Brahegatan 6 i Jönköping (postnummer 553 34).
E-post: erik.lindfelt @ comhem.se och telefon: 036 – 12 93 03 eller 070 – 826 93 03.

Vårmötet 2011 planeras till lördagen den 19 mars på biblioteket i Nässjö. Notera gärna detta redan nu!

Jönköping i augusti 2010

Erik Lindfelt

PS (skrivet i januari): Vid det lyckade och välbesökta höstmötet i Aneby antogs stadgeförslaget med några smärre ändringar. Vid vårmötet kommer vi att slutbehandla det.  Ds.

Share
Det här inlägget postades i Brev från ordförande och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.