Aktuell bok om religionen i USA

USA och GUD: Religionen och politiken är skriven av vår medlem Karin Henriksson och handlar om genomgripande förändringar i det religiösa landskapet i USA. Hon belyser tre trender: den kristna nationalismen och Donald Trump, en överraskande snabb sekularisering och mer synlighet för icke-kristna.

– Jag växte upp i det frireligiösa Småland under 1950- och 60-talen, berättar Karin Henriksson som minns missionärer på besök och väckelsemöten i stora tält.

Den bakgrunden bidrog till att hon ofta rapporterat om religionen under alla sina år som korrespondent i USA. Det gällde allt från en cowboygudstjänst, kvinnliga katoliker som vill bli präster, nyinflyttade hinduer, muslimers upplevelser efter terrordåden 2001, arkitektoniskt fantastiska kyrkobyggen, med mera.

Många svenskar är fast i övertygelsen att fundamentalistiska kristna styr USA men det stämmer inte, även om religionen märks betydligt mer än i Sverige, menar Karin. På bara ett par årtionden har samfund förlorat tiotals miljoner medlemmar och andelen amerikaner som regelbundet deltar i gudstjänster sjunkit till rekordlåga nivåer.

Karin föddes i Tranås, fast på pappret i Lommaryds församling där föräldrarna var skrivna. Bland hennes tidigare böcker märks: biografier över Ronald Reagan och Donald Trump, genomgångar av rasfrågan och vänstern i USA, två omfattande verk om alla presidenter och deras First ladies samt en översättning till svenska av den amerikanska författningen. Hon var Svenska Dagbladets USA-korrespondent i över 20 år och har medverkat i många medier, från Axess till USApodden i SR och Utrikesmagasinet. Före flytten till USA medarbetade hon på flera av SvD:s redaktioner och var korrespondent i Bryssel.

Share
Det här inlägget postades i aktuellt, Donald Trump, Gud, Karin Henriksson, Religion. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.